Råbiff är som namnet antyder en biff som görs på rått kött. En framgångsfaktor vid färdigställandet av råbiff är bra råvaror. Råbiff skall INTE göras på färdigmalen köttfärs. Bra styckdetaljer är ytterlår, innanlår, fransyska och högrev. Finns det som anser att oxfilé skall användas, själv tycker jag det är slöseri med en sådan fin styckdel.
Personligen brukar jag göra min råbiff på en bit innanlår från nöt som jag haft liggande i frysen. När köttbiten fått ligga framme en stund och blivit halvtinad så skrapar jag köttbiten med en vass kniv, på så vis så får jag ett mycket fint kött utan senor. Skulle jag välja att mala mitt kött så hade jag nog valt högrev som malts två gånger.
Den som har problem med att äta köttet rått kan steka biffen till önskad tillagningsgrad, fast då är det kanske svårt att kalla den för råbiff längre.
1 formbröd
Smör
Oxfilé- à 80–100 g
Svartpeppar- nymald
Flingsalt
30 g löjrom- ca
1 äggul
2 msk hackad rödlök
1 msk finriven pepparrot
1 msk hackad gräslök
Crème fraiche
Citronklyfta
Ryggbiff (utan kappa)
Dijonnaise
2 äggulor
2 dl rapsolja
2 msk dijonsenap (Ha i successivt efter smak)
1-2 tsk vitvinsvinäger
Salt, efter smak
Svartpeppar
1 tsk vatten (för att lätta upp)
Tillbehör
4 st gulbetor- kokta, tärnade & picklade
1-2 små potatisar (15-20st Friterade potatischips)
1/2 dl Friterad kapris
Topping
Krasse
Parmesan
Gör så här
Klassiska tillbehör till en råbiff är; rå äggula, dijonsenap, ättiksgurka, kapris, rödbetor, riven pepparrot, konjak.
Varför inte prova en klick löjrom eller en skiva parmesanost till biffen.
Det är nog viktigare att drycken till råbiffen är anpassad efter tillbehören än till själva råbiffen. Man bör vara försiktig med sträva viner som kan få en sur smak på grund av den höga umami-halten i rått kött.
Rött vin
Pinot Noir
Öl
Kall lager eller en smakrik IPA
Till råbiff används normalt nötkött och delar som innanlår, ytterlår, högrev, ryggbiff eller oxfile. Skall du göra en Pelle Janzon så passar oxfilé bäst. Väljer du högrev så är ett bra sätt att få rent kött utan detaljer att skrapa köttet med en vass kniv, detta kan vara lättare om köttet är fryst innan och får tina lite innan själva skrapningen.Skrapning av köttet är ett mycket bra alternativ till malning.