Det finns två idéer om hur råbiffens tillkomst skedde. Den mest fantasieggande versionen utgår i från att tartarer, turkiska nomader slogs samman med den mongoliska ledaren Ghengis Khans arméer i början av 1200-talet. Det påstås att de mongoliska ryttarna placerade skivor av hästkött under sina sadlar och åt det pulveriserade köttet rått efter en lång dags ritt.
En annan, kanske mer rimlig teori föreslår att rätten utvecklades från den franska polynesiska traditionen av att äta rått kött i kombination med Georges Auguste Escoffiers arbete med att förnya det franska köket under 1800-talet och då skapade tartarsåsen (Sauce tartar) och som man fann passa bra som krydda till det råa köttet vilket därmed resulterade Steak Tartare.
Det finns belägg för att Steak Tartare började dyka upp på några menyer vid franska bistros i slutet av 1800-talet.
Den 19 april 2014 gick Jonatan Bodell bort i en tragisk olycka, Instiftandet av råbiffens dag, 14 januari, har gjorts till åminnelse av Jonatan. Jonatan var född den 29 januari 1995.